NIO-logo

Norsk informatikkolympiade

Oppsumering av IOI 2022 i Indonesia

Etter en lang men spennede uke er IOI 2022 i Indonesia overstått. Det har vært mye konkurranse, men også mange fine ekskrusjoner innimellom. Dessverre ble det ingen medaljer på de norske deltagerne i år, men de har så absolutt gjort der bra og både David og Jakob kan dra hjem med en Honourable Mention.

Vi ankom Yogyakarta på ettermiddagen den 7. August etter en ganske så lang reise (over 30 timer.) Her ble vi møtt av en imponerende velkomstkomite på flyplassen med flott dans. Vi ble kjørt til hotellet vårt hvor vi sovnet raskt etter den slitsomme reisen. Dagen etterpå var satt av til øvelseskonkurransen hvor deltagerne kan teste ut konkurransesystemet i forkant av den faktiske konkurransen. Dag 3 var dagen med åpningsseremonien. Denne ble holdt på Indonesian institute of the Arts. Her ble konkurransen åpnet med symfoniorkester, samt masse Indonesisk dans.

Det norske laget på flyplassen i Yogyakarta.
Det norske laget etter at vi landet på Yogyakarta flyplass. Fra venstre: Birk Tjelmeland (leder), Jonas Elvedal Hole (på skjermen), David Strømme Eikeland, Adrian Dobbe Flemmen, Jakob Rødal Skaar, Magnus Hokland Hegdahl (leder).
Jakob og David som diskuterer.
Jakob og David diskuterer en oppgave fra øvingskonkuransen.

Adrian jobber.
Adrian jobber med en oppgave under øvingskonkuransen.
Dans under åpningsermonien.
Dans under åpningserminoien. © IOI 2022 Indonesia. Kilde.

Nå kommer vi endelig til første konkurransedag. På IOI er konkurransen delt opp i to dager med 5 timer konkurranse hver. Hver av disse dagene har er sett med 3 oppgaver som må løses. Ettersom disse oppgavene er veldig vanskelige så kan deltagerne få poeng med å løse ulike “subtasks” som man kan se på som lettere versjoner av hovedoppgaven. En full løsning som løser hele oppgaven gir 100 poeng, men avhengig av subtaskene man løser kan man få alt fra 0-100 poeng per oppgave. I år var det som vanlig veldig vanskelige oppgaver, men alle de norske deltagerne greide å hanke inn et par poeng første konkurransedag. David gjorde det spesielt bra denne dagen og endte opp blant de 50% beste. De som er blant de 50% beste i løpet av hele konkurransen får medalje, mens hvis man er blant de 50% beste bare en av dagene kan man få en Hounrable Mention. Jakob og Jonas gjorde det også ganske bra denne dagen og lå ikke langt unna medaljegrensen. Oppgaven som de norske deltagerne fikk mest poeng fra denne dagen het Prisoners Challenge og handlet om hvordan fanger kan samarbeide om å sammenligne to forskjellige tall med minst mulig informasjon.

Mellom den første og andre konkurransedagen var det tid for en hviledag med ekskrusjon til Indonesian institute of the Arts. Her fikk ikke vi ledere være med så vi kan ikke skrive så mye om hva deltagerne fikk gjøre her men utifra bilder og videoer vi har sett så virker det som om deltagerne fikk et innblikk i Indonesisk kulturliv og de ulike formene for moderne og tradisjonell musikk og dans som elevene ved Indonesian institute of the Arts driver med. Det virker også som om de fikk på litt dans selv. Etter dette fulgte den andre konkurransedagen. Et nytt sett med oppgaver ba på nye utfordringer for de norske deltagerene. Denne dagen hadde ikke en like klar oppgave å gå for slik som Prisoners Challenge fra første konkuransedag. De norske deltagerene fikk mest poeng på oppgaven Thousand Islands, men dette var en veldig vanskelig oppgave hvor bare 6 personer fra hele konkuransen fikk full score. Den hadde derimot et par subtasks som gav ganske mye poeng. David greide desverre ikke holde seg over medaljegrensen denne dagen også og må nøye seg med en Honourable Mention. Jakob dermot gjorde det bedre denne dagen enn den første og endte opp med også å kapre en Honourable Mention.

Etter to lange konkurranser var det tid for en ekskrusjon til Borobudur, et gammelt buddhistisk tempel utenfor Yogyakarta. Her fikk vi også oppleve ekte Indonesisk styrtregn. Etter omvisningen av tempelet var det middag med utsikt mot tempelet. Heretter fulgte en spennende kveld med kulturelle innslag fra de ulike lagene avsluttet med livemusikk og felles dans.

Det norske laget foran Borobudur.
Det norske laget foran Borodudur med guiden vår Didi.

Siste dagen før hjemreisen har vi hatt en avslutningsseremoni ved Prambanan Temple. Denne var ute under åpen himmel på en scene med utsikt til tempelet i bakgrunnen, et ganske så spektakulært syn. Det var stor spenning knyttet til om det kom til å komme nytt styrtregn. Et par dråper ble det, men med de utrolige fremføringene vi fikk se ble dette raskt glemt. Vi fikk se en dansefremføring som fortalte en historie om teknologisk utvikling. Dette ble etterfulgt av diverse taler til deltagerne før medaljesermonien startet. Etter medaljesermonien ble IOI-flagget overbrakt til Ungarn som skal arrangere neste års IOI. Sermonien ble avsluttet med en ny dansefremføring og storslagent fyrverkeri.

Scene med Prambanan i bekgrunnen.
Scenen til avslutningssermonien med Prambanan i bakgrunnen.
Danseforestilling med Prambanan i bekgrunnen.
Danseforestilling under avslutningssermonien. © IOI 2022 Indonesia. Kilde.

Den endelige resultatlisten

Flere bilder fra arrangøren samt videoer fra arrangøren