NIO-logo

Norsk informatikkolympiade

BOI Danmark - dag 1

Den norske delegasjonen til BOI 2023 ankom København lufthavn fredag 28. april, og ble geleidet gjennom denne skandinaviske storbyen av en av de mange flinke guidene (hvert lag får tildelt en lokalkjent guide) som hjelper til med organiseringen av konkurransen. Etter en tur med metro og buss endte vi opp i Lyngby utenfor København, mer spesifikt ved DTU, Danmarks Tekniske Universitet, hvor konkurransen avholdes.

Opplegget begynte med velkomst og åpningsseremoni. Etter velkomst fra de forskjellige komiteene som organiserer BOI og introduksjon av lagene som deltar i konkurransen gav professor Martin Farach-Colton fra Rutgers University et veldig godt foredrag om utdanning, karrierevalg og selvsagt algoritmer.

Foredrag
Martin Farach-Colton i aksjon på scenen under åpningsseremonien .

Samme dag ble treningsrunden unnagjort, hvor deltakerene fikk bli kjent med det tekniske oppsettet og varmet opp til første konkurransedag. Fredagen ble avsluttet med middag og sosialiering, på DTU og hotellet som ligger et par minutters gange fra campus.

Treningsrunde
Fra starten av treningsrunden - Henrik Kvamme representerer Askøy i russedress. Deltakerene har fått Thinkpad T440p-maskiner å arbeide på, som er kjent for å i det minste ha gode tastatur.

I år blir for første gang BOI-resultatene fullstendig avgjørende for hvem av de 6 norske deltakerene som kvalifiserer seg til den Internasjonale Informatikkolympiaden (IOI); de fire norske med mest poeng fra BOI vil kvalifisere videre. Spenningen er derfor denne gangen litt spesielt stor blant den norske delegasjonen.

Det tyske laget sin maskot
Noen lag har med maskot til konkurransen - her den tyske maskoten “Matema-tiger”.

I skrivende stund er første konkurransedag ferdig. Alle på det norske laget sanket poeng og både Adrian og Jakob ender dag 1 med over 100 poeng, som erfaringsmessig er svært nyttig om man jakter på medalje. Mest overraskende var nok Adrian sin prestasjon - han klarte å finne over 100 nye poeng de siste 5 minuttene av konkurransen. Såpass dramatiske endringer i score de siste få minuttene av en programmeringskonkurranse er både sjeldent og imponerende å se!

Diskusjon
Det norske laget + lagleder Magnus diskuterer oppgaver fra konkurransedagen. .

Resten av dagen i dag skal brukes hovedsaklig på å slappe av, spise pizza og lade opp til neste og siste konkurransedag som skal finne sted i morgen.

–Håvard Utne Terland